Doorgaan naar inhoud
Incontinentie bij kinderen is een uitdaging

Incontinentie bij kinderen is een uitdaging

Incontinentie bij kinderen kan een uitdagend onderwerp zijn voor ouders en verzorgers. Hoewel het volkomen normaal is dat kinderen tot en met drie jaar luiers dragen, kan het zorgwekkend worden als een kind nog niet zindelijk is op een leeftijd waarop dit wel verwacht wordt. Dit kan leiden tot praktische problemen, zoals het uitgroeien van gewone luiers en het vinden van passend incontinentiemateriaal. In deze blog zullen we de oorzaken van incontinentie bij kinderen bespreken, evenals de oplossingen die beschikbaar zijn om zowel het kind als de ouders te ondersteunen.

Wat is incontinentie bij kinderen?

Incontinentie bij kinderen, ook wel enuresis genoemd, verwijst naar het onvrijwillig verlies van urine. Dit kan zowel overdag (diurne enuresis) als 's nachts (nachtelijke enuresis of bedplassen) voorkomen. Het is een veelvoorkomend probleem dat vaak met veel schaamte en frustratie gepaard gaat, zowel voor het kind als voor de ouders. Als de oorzaak niet duidelijk is kan het ook frustratie opleveren dat een kind elke keer nat is of een nat bed heeft.

Normale zindelijkheidsontwikkeling

Het proces van zindelijk worden verschilt aanzienlijk per kind en kan sterk variëren in tempo en timing. Over het algemeen beginnen de meeste kinderen tussen de 18 maanden en drie jaar oud de eerste stappen te zetten naar zindelijkheid. In deze periode ontwikkelen zij de fysieke en cognitieve vaardigheden die nodig zijn om hun blaas en darmen te beheersen. Dit is een belangrijke ontwikkelingsfase waarin ze geleidelijk aan leren om de signalen van hun lichaam te herkennen die aangeven dat ze naar het toilet moeten.  

Voor sommige kinderen kan het bereiken van nachtelijke zindelijkheid tot wel zeven jaar of ouder duren. Dit kan te maken hebben met een combinatie van factoren, waaronder genetische aanleg, de diepte van de slaap en de mate van ontwikkeling van de blaas. Geduld en consistentie zijn essentieel tijdens dit proces. Het is belangrijk voor ouders om te begrijpen dat elk kind zijn eigen tempo volgt en dat vertragingen in zindelijkheid meestal geen reden tot grote bezorgdheid zijn.

Ouders kunnen verschillende strategieën proberen om hun kinderen te helpen bij het zindelijk worden, zoals het beperken van vochtinname voor het slapengaan, het gebruik van plaswekkers, en het zorgen voor een rustige en stressvrije omgeving rondom toiletbezoekjes. Door steun, geduld en positieve bekrachtiging te bieden, kunnen ouders hun kinderen begeleiden op weg naar volledige zindelijkheid, zowel overdag als 's nachts.

Wanneer wordt incontinentie een probleem?

Als een kind ouder is dan vijf jaar en nog steeds regelmatig incontinent is, kan dit een reden tot zorg zijn. Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben, en het is belangrijk om te begrijpen dat dit geen kwestie is van onwil of gebrek aan discipline, maar vaak een medisch of emotioneel probleem. Soms kan het zijn dat het kind een geheugensteuntje nodig heeft om naar het toilet te gaan omdat het te veel op gaat in het spel waarmee ze bezig zijn en de signalen van hun lichaam niet helemaal waarnemen.

Oorzaken van incontinentie bij kinderen

Er zijn verschillende oorzaken voor incontinentie bij kinderen. Deze kunnen fysiek, psychologisch of een combinatie van beide zijn.

Fysieke oorzaken

Urineweginfecties: Een urineweginfectie kan de blaas irriteren en de controle over de blaas moeilijk maken.

Constipatie: Chronische constipatie kan druk uitoefenen op de blaas, wat kan leiden tot urineverlies.

Kleine blaascapaciteit: Sommige kinderen hebben een kleinere blaas dan normaal, wat betekent dat ze vaker moeten plassen.

Hormonale factoren: Een laag niveau van het hormoon vasopressine, dat helpt de urineproductie 's nachts te verminderen, kan bijdragen aan nachtelijke enuresis.

Slaapstoornissen: Diepe slapers kunnen de signalen van een volle blaas mogelijk niet voelen.

Psychologische oorzaken

Stress en angst: Grote veranderingen zoals de geboorte van een broer of zus, verhuizing, of problemen op school kunnen leiden tot incontinentie.

Trauma: Emotioneel trauma kan ook bijdragen aan problemen met zindelijkheid.

Andere factoren

Erfelijkheid: Er is een genetisch component; kinderen van ouders die zelf bed plasten, hebben een grotere kans om ook bed te plassen.

Gebrek aan zindelijkheidstraining: Onvoldoende of inconsistente zindelijkheidstraining kan bijdragen aan aanhoudende incontinentie.

Oplossingen en ondersteuning

Voor ouders van kinderen die te groot zijn voor gewone luiers, maar nog niet zindelijk zijn, zijn er verschillende oplossingen beschikbaar:

Incontinentiemateriaal voor kinderen

Veel merken die incontinentiemateriaal produceren, hebben speciale lijnen voor kinderen. Deze pants en slips zijn ontworpen om te passen bij kinderen die tussen gewone luiers en volwassen incontinentiemateriaal in vallen. Bekijk de verschillende producten in onze kindercollectie.  De voordelen van het gebruik van incontinentiemateriaal voor kinderen:

 

Comfort en pasvorm: Ze zijn speciaal ontworpen om comfortabel te zitten en bieden een goede pasvorm, wat cruciaal is voor actieve kinderen en een goede pasvorm draagt ook bij aan een betere bescherming.

Discreet en absorberend: Deze producten zijn vaak dun en discreet, maar bieden toch een hoge mate van absorptie om ongelukjes op te vangen.

Gemakkelijk te gebruiken: Veel van deze pants en slips kunnen gemakkelijk aan- en uitgetrokken worden, wat de zelfstandigheid van het kind bevordert.

Onderleggers

Naast slips en pants worden bij kinderen vaak ook onderleggers gebruikt om het matras te beschermen wanneer ze last hebben van bedplassen. Deze onderleggers zijn absorberend en bieden een extra laag bescherming, wat vooral handig is voor nachtelijke incontinentie. Een onderlegger is niet in staat om een hele blaasinhoud op te vangen. Wanneer het bed vaak nat is, kan het gebruik van pants of slips noodzakelijk zijn.

Gedragstherapie en medische behandeling

Zindelijkheidstraining: Consistente en positieve zindelijkheidstraining is essentieel. Dit kan betekenen dat je het kind aanmoedigt en beloont voor het gebruik van het toilet.

Medische behandeling: Voor sommige kinderen kan medicatie nodig zijn. Bijvoorbeeld, desmopressine kan worden voorgeschreven om de urineproductie 's nachts te verminderen.

Therapie: Als stress, angst of trauma een rol spelen, kan counseling of therapie nuttig zijn om de onderliggende emotionele problemen aan te pakken.

Ondersteuning van ouders en kind

Het is cruciaal dat ouders geduld en begrip tonen. Hier zijn enkele tips om zowel het kind als jezelf te ondersteunen:

Blijf kalmeren en steunen: Laat het kind weten dat incontinentie niet hun schuld is en dat jullie samen aan een oplossing werken.

Praat erover: Open communicatie kan helpen het stigma en de schaamte rondom incontinentie te verminderen.

Hulpmiddelen en technologie: Overweeg het gebruik van plaswekkers die het kind wakker maken bij de eerste tekenen van urineverlies.

Incontinentie bij kinderen kan een uitdagend probleem zijn, maar met de juiste aanpak en hulpmiddelen kan het beheersbaar worden. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaken te identificeren en passende oplossingen te vinden. Raadpleeg een arts om de onderliggende oorzaak te vinden als deze niet duidelijk is. Incontinentiemateriaal zoals slips en pants voor kinderen en het gebruik van onderleggers kunnen een groot verschil maken in het dagelijks leven van het kind en de ouders. Door begrip, geduld en de juiste ondersteuning te bieden, kunnen ouders hun kinderen helpen om geleidelijk controle te krijgen over hun blaas, wat een belangrijke stap is in hun ontwikkeling.

Volgend artikel Zorgverbond vertrouwd en voordelig