Doorgaan naar inhoud
Reizen en incontinentie: tips voor onderweg en op vakantie

Reizen en incontinentie: tips voor onderweg en op vakantie

Reizen is een prachtige manier om nieuwe plekken te ontdekken, culturen te ervaren en herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Maar voor mensen die last hebben van incontinentie, kan het reizen ook uitdagingen met zich meebrengen. Het kan zorgen voor angst, ongemak en zelfs het vermijden van reizen. Echter, met de juiste voorbereiding en een paar handige tips, is reizen met incontinentie heel goed mogelijk. In deze blog delen we zeven tips voor onderweg en op vakantie, zodat je met vertrouwen en zelfverzekerdheid kunt genieten van je reis, ongeacht je incontinentieklachten.

8 tips voor onderweg en op plaats van bestemming

Niet alleen onderweg wil je weten waar je je op voor kunt bereiden wanneer je te maken hebt met incontinentie. Maar ook als je op de plaats van bestemming bent wil je genieten van de omgeving en dagjes weg kunnen zonder je zorgen te maken over hoe om te gaan met incontinentie. Want ook wanneer je er een dagje op uit gaat wil je kunnen genieten en een vakantiegevoel hebben.

Tip 1: Plan vooruit

Een zorgvuldige voorbereiding vormt de sleutel tot een geslaagde reis met incontinentie. Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat je voldoende voorraad hebt van incontinentiematerialen, zoals luiers, inlegkruisjes en andere benodigdheden die je normaal ook gebruikt. Neem de tijd om een goede inschatting te maken van de hoeveelheid producten je nodig zult hebben gedurende de hele reis, rekening houdend met de duur van je verblijf en de frequentie van verschoningen. Het is verstandig om altijd wat extra materiaal mee te nemen, zodat je goed voorbereid bent op onvoorziene omstandigheden onderweg en zeker weet dat je niet mis zult grijpen onderweg.

Bovendien kun je bij Zorgverbond ook bundels van incontinentiematerialen bestellen, waardoor je kunt profiteren van aantrekkelijke kortingen. Deze bundels bieden een handige en voordelige optie om voldoende voorraad in huis te halen voor je reis, zodat je zonder zorgen op pad kunt gaan. Het is raadzaam om vooraf je bestelling te plaatsen, zodat je zeker weet dat je alle benodigdheden op tijd in huis hebt voor vertrek. Met een goede planning en voldoende voorraad kun je met vertrouwen en gemoedsrust genieten van je reiservaring, wetende dat je goed bent voorbereid op alle situaties die zich kunnen voordoen wat betreft je incontinentieklachten.

Tip 2: Kies de juiste kleding

Selecteer kleding die niet alleen comfortabel zit, maar ook eenvoudig aan en uit te trekken is, vooral als je onderweg regelmatig naar het toilet moet. Het dragen van kleding met elastische banden en soepele stoffen kan het gemakkelijker maken om snel te verschonen indien nodig. Bovendien kunnen donkere kleuren en prints eventuele lekkages helpen camoufleren, waardoor je je zelfverzekerder voelt tijdens je reis. Met goed incontinentiemateriaal is de kans op lekkage minimaal.  Het is sowieso altijd handig om laagjes te dragen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een vest of jasje over een shirt of blouse. Door slimme keuzes te maken in je kledingstijl, kun je je comfortabel voelen en er tegelijkertijd stijlvol uitzien, ongeacht de omstandigheden tijdens je reis. Het is voor noodgevallen altijd handig om een reserve setje kleding bij de hand te hebben in de handbagage.

Tip 3: Kies voor de juiste bescherming

Jij bent de ervaringsdeskundige en weet welk incontinentiemateriaal je normaal gebruikt en waar je voldoende bescherming mee ervaart. Voor een lange reis kan het nodig zijn om voor onderweg  incontinentiemateriaal te kiezen wat meer opvangcapaciteit heeft zodat jij je zeker voelt onderweg. Als je normaliter ruim voldoende hebt aan wat je altijd gebruikt is het natuurlijk ook gewoon goed om daarbij te blijven.

Tip 4: Ken je routes

Als je reist met het openbaar vervoer, zoals een trein of bus, is het verstandig om vooraf te onderzoeken waar de toiletten zich bevinden op de stations of haltes langs je route. Op die manier kun je je plaspauzes plannen en eventuele ongemakken voorkomen. Als je met de auto reist, is het aan te raden om regelmatig even te stoppen op plaatsen waar toiletten beschikbaar zijn, zoals benzinestations, wegrestaurants of rustplaatsen langs de snelweg. Het plannen van deze stops kan niet alleen helpen om je blaas comfortabel te houden, maar biedt ook de mogelijkheid om even te pauzeren, te stretchen en te ontspannen tijdens je reis.

Als je met het vliegtuig reist, is het belangrijk om op de luchthaven te weten waar de toiletten zich bevinden, zowel voor als na de securitycontrole. Tijdens de vlucht kun je gebruikmaken van de toiletten aan boord, maar het kan ook handig zijn om vooraf te weten waar deze zich bevinden in het vliegtuig. Het plannen van je toiletbezoeken kan bijdragen aan een meer ontspannen reiservaring, zowel in de lucht als op de grond.

Tip 5: Maak gebruik van toiletten op strategische momenten

Het is verstandig om gebruik te maken van beschikbare toiletten, zelfs als je niet onmiddellijk de drang voelt om te gaan. Door regelmatig naar het toilet te gaan wanneer de gelegenheid zich voordoet, kun je voorkomen dat je onderweg in een lastige situatie belandt. Het creëren van een routine waarbij je voor vertrek en bij aankomst op nieuwe locaties even naar het toilet gaat, kan helpen om ongemakkelijke momenten te voorkomen en je gemoedsrust te vergroten tijdens je reis. Bovendien biedt dit je de mogelijkheid om te ontspannen en je te verfrissen voordat je weer op weg gaat. Als je met het openbaar vervoer reist, maak dan gebruik van de toiletten op stations of haltes voordat je aan boord gaat. Op die manier begin je je reis met een gerust gevoel en kun je optimaal genieten van je avontuurlijke ervaring.

Tip 6: Neem een incontinentietas mee

Een incontinentietas moet zorgvuldig worden samengesteld om je voor te bereiden op mogelijke ongelukjes onderweg. Zorg ervoor dat je een kleine reisapotheek bij je hebt, inclusief:

  • Vochtige doekjes: voor het reinigen van de huid en het opruimen van ongelukjes.
  • Handdesinfectiemiddel: om je handen te desinfecteren na het verschonen.
  • Reservekleding: voor het geval dat je last hebt van lekkages en je moet omkleden.
  • Geurverdrijvende zakjes: om gebruikte incontinentiematerialen discreet weg te gooien en onaangename geuren te verminderen.

Deze essentiële items bieden een snelle en discrete oplossing voor onverwachte situaties en helpen je om met meer zelfvertrouwen en comfort te reizen, wetende dat je goed voorbereid bent op elk mogelijk scenario.

Tip 7: Maak gebruik van faciliteiten voor mensen met een beperking

Veel openbare plaatsen en populaire toeristische attracties streven ernaar om inclusief te zijn door toiletten aan te bieden die speciaal zijn ontworpen voor mensen met een beperking. Deze toiletten zijn doorgaans ruimer en beter uitgerust dan standaardtoiletten, met handgrepen, steunbeugels en andere voorzieningen die extra comfort en gemak bieden.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze toegankelijke toiletten beschikbaar zijn voor iedereen die ze nodig heeft, dus aarzel niet om er gebruik van te maken als dat nodig is. Of je nu zelf een beperking hebt of gewoon behoefte hebt aan wat extra ruimte en voorzieningen, deze faciliteiten staan tot je beschikking om je reiservaring zo aangenaam mogelijk te maken.

Door gebruik te maken van deze toegankelijke toiletten kun je genieten van meer comfort en gemak tijdens je dagje uit of bezoek aan een bezienswaardigheid. Het is een kleine maar waardevolle manier waarop voorzieningen worden aangepast om een inclusieve omgeving te creëren voor alle bezoekers.

Tip 8: Blijf ontspannen en positief

Last but not least, probeer ontspannen te blijven en positief te denken. Incontinentieklachten zijn geen reden om je reisplezier te laten bederven. Neem de situatie zoals die is en focus je op de mooie momenten en ervaringen die je tijdens je reis zult opdoen. Een positieve mindset kan veel verschil maken in hoe je omgaat met incontinentie tijdens het reizen.

Reizen met incontinentie kan uitdagend zijn, maar met de juiste voorbereiding en mindset is het zeker mogelijk om van een zorgeloze vakantie te genieten. Volg deze tips, wees goed voorbereid en laat incontinentie je niet weerhouden om de wereld te verkennen en onvergetelijke avonturen te beleven. Met een beetje planning en zelfvertrouwen kun je elke reis tot een succes maken, ongeacht je incontinentieklachten.

Vorig artikel Incontinentie en toch een goede en droge nachtrust
Volgend artikel Omgaan met incontinentie op het werk