Doorgaan naar inhoud
Welk incontinentiemateriaal past het best bij mijn situatie?

Welk incontinentiemateriaal past het best bij mijn situatie?

Wanneer je in aanraking komt met incontinentie is dat erg schrikken en kom je tot de ontdekking dat er helemaal niet zo makkelijk over gesproken wordt. Misschien ervaar je de schaamte zelf ook wel. Wij willen je vertellen dat schaamte echt niet nodig is. Er zijn heel veel mensen die in hun leven te maken krijgen met incontinentie en gelukkig heeft incontinentiemateriaal zich ook ontwikkeld waardoor je niet meer bang hoeft te zijn voor lekkages en/of nare geurtjes en kan je gewoon verder met genieten van je leven. Het is wel van belang dat je het juiste incontinentiemateriaal gebruikt en die keuze kan best lastig zijn. Er is hiervoor ook niet een pasklaar antwoord, want dat hangt best wel van een aantal dingen af en heeft ook met persoonlijke voorkeur te maken. In deze blog willen we bespreken waar je bij het maken van je keuze rekening mee moet houden en wat de verschillende opties zijn om voor te kiezen.

Hoeveelheid urineverlies

De hoeveelheid urineverlies is best lastig in te schatten, want hoeveel verlies je nu echt? Zeker als je voor het eerst last hebt van incontinentieklachten dan voelt alles wat je ongewild verliest als veel. Het verlies van een paar druppels wordt dan al als heel vervelend ervaren en dat is het ook zeker als je nog niet weet dat het met een inlegger voor licht urineverlies gemakkelijk is op te vangen. Urineverlies wordt verdeeld in drie categorieën waardoor de keuze voor het juiste incontinentiemateriaal gemakkelijker wordt. De categorieën zijn:

  • Licht urineverlies: Je verliest druppels of kleine scheutjes
  • Matig urineverlies: Je verliest scheuten, maar kunt daarna nog wel plassen op het toilet
  • Zware incontinentie: Je verliest de gehele blaasinhoud in één keer.

Op de producten incontinentiemateriaal staat ook aangegeven voor welke vorm van incontinentie het geschikt is. Dit gebeurt vaak door middel van druppels die ingekleurd zijn en daarmee de absorptiecapaciteit van het materiaal aangeven. Als je dit als gegeven hebt dan kan je gaan kijken naar de verschillende opties die er zijn op het gebied van incontinentiemateriaal. Er zijn verschillende merken. Bij Zorgverbond hebben we producten van Tena, Depend en EGOSAN in het assortiment.

Verschillende vormen van incontinentiemateriaal

De meeste merken hebben dezelfde soorten incontinentiemateriaal in hun assortiment zitten. Deze zijn onder te verdelen in inleggers, pants, slips en flex-producten. Elk product heeft zijn eigen kenmerken en is beschikbaar in verschillende absorptieniveaus. Omdat mannen en vrouwen qua anatomie van elkaar verschillen, hebben de meeste merken ook inleggers en pants die speciaal ontworpen zijn voor mannen of vrouwen. Deze inleggers die specifiek voor mannen of vrouwen zijn, zijn geschikt voor licht tot matig urineverlies en sluiten goed aan op het lichaam waardoor de kans op lekkage wordt voorkomen. Deze inleggers worden bevestigd in het eigen ondergoed en voelen daarom wellicht als een minder grote stap. Ze zijn ook discreet mee te nemen om onderweg makkelijk te vervangen. De pants die de meeste merken in het assortiment hebben zitten zien er net zo uit als normaal ondergoed en worden ook op die manier aangetrokken en zijn tegenwoordig ook beschikbaar in verschillende kleuren. Deze zijn ook geschikt voor het opvangen van licht tot matig urineverlies. De pants sluiten goed aan op het lichaam doordat ze voorzien zijn van veel elastiek. Wanneer er sprake is van zwaardere incontinentie dan zijn de inleggers die uniseks zijn en de slips een betere oplossing, want die hebben een grotere opvangcapaciteit. Wil je meer lezen over de soorten incontinentiemateriaal om een goede keuze te maken, dan verwijzen we je graag naar de volgende tekst waarin nog uitgebreider wordt beschreven wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende vormen incontinentiemateriaal.

Persoonlijke voorkeur

Er zijn zoals hierboven benoemd, verschillende soorten incontinentiemateriaal beschikbaar. Wat bij jou past en welke soort de beste bescherming biedt hangt deels af van het soort incontinentie wat je ervaart, maar ook wat je zelf prettig vindt en omdat je daar nog geen ervaring mee hebt is het in het begin wellicht ook het uitproberen van verschillende soorten incontinentiemateriaal zodat je ook kunt ontdekken wat je in het gebruik het prettigst vindt. Dit kan verschillen per persoon en daarom is het lastig om te zeggen waar te beginnen met proberen. Wat spreekt je het meeste aan? Vrouwen zijn doordat ze al gewend zijn een inlegger te gebruiken in de vorm van maandverband vanaf jonge leeftijd vaak geneigd om voor een inlegger te kiezen. Dat voelt al vertrouwder en maakt het minder confronterend. Maar wanneer een pants je een beter gevoel van bescherming geeft is dat wat beter bij je past. Voor mannen is de stap naar een inlegger of een pants even groot omdat ze dat niet gewend zijn te gebruiken. Wanneer je dan de keuze gemaakt hebt voor het soort incontinentiemateriaal, komt de volgende vraag. Welk merk incontinentiemateriaal is het beste.

Beste merk incontinentiemateriaal

De vraag welk merk het beste incontinentiemateriaal is komt vaak voorbij, maar ook hiervoor geldt dat er niet één antwoord is. Want de producten lijken heel veel op elkaar en zijn gemaakt van dezelfde materialen. De belangrijkste functie is dat het materiaal geschikt is om urineverlies op te vangen en dat werkt het beste met super absorberende polymeren. Deze SAP-korrels vormen zich om tot gel wanneer ze in aanraking komen met vocht en sluiten het daardoor meteen in, waardoor geurtjes ook geen kans meer krijgen om te ontstaan.  Alle merken gebruiken deze korrels in een wattenpulp die ze op de plaats houdt en ervoor zorgt dat het incontinentiemateriaal zijn vorm behoudt voor de beste pasvorm. De verschillende merken hebben iets afwijkende pasvormen waardoor het ene merk prettiger kan zitten dan het andere merk. Het is wel van belang dat het goed aansluit bij jouw lichaam om lekkage te voorkomen. De pants zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten bij de verschillende merken, want geen mens is hetzelfde. Op Zorgverbond hebben we bij de verschillende producten staan voor welke heup of tailleomvang ze geschikt zijn.  Bekijk de verschillende merken en soorten incontinentiemateriaal en bestel het discreet bij Zorgverbond.

Vorig artikel Omgaan met incontinentie op het werk
Volgend artikel Het belang van huidverzorging bij incontinentie