Zorgverbond heeft geen contracten met zorgverzekeraars afgesloten. Wanneer je bij ons besteld dan kun je de kosten declareren bij de zorgverzekeraar. Hiervoor ontvang je van ons een factuur bij jouw bestelling. Vraag van tevoren na of dit mogelijk is bij jouw zorgverzekering om te voorkomen dat je op een vergoeding rekent en deze niet krijgt.
Wanneer je te maken krijgt met incontinentie dan heb je incontinentiemateriaal nodig. Dat kost geld en dat kan best oplopen als je dit over een jaar bij elkaar optelt. Dan is het fijn dat het in Nederland uitstekend geregeld is met de vergoeding van incontinentieproducten in vergelijking met veel andere Europese landen. Deze producten worden vergoed in de basisverzekering en betekend dat alle zorgverzekeraars incontinentiemateriaal vergoeden. Zorgverzekeraars hebben contracten met zorgleveranciers die de producten verstrekken. Welk soort product en de hoeveelheid die vergoed wordt is afgestemd tussen de zorgleveranciers en de zorgverzekeraars.
Voor incontinentiemateriaal geld geen eigen bijdrage. Wel moet je het eigen risico van je verzekering opgemaakt hebben voordat je het incontinentiemateriaal vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. Niet alle producten worden standaard vergoed, zoals milde zepen, beschermende huidproducten, speciale kleding en onderleggers (tenzij er sprake is van een bijzondere zorgvraag) kunnen desgewenst zelf aangeschaft worden.
Het is goed om te weten dat er meerdere soorten zorgverzekeringen zijn die op een verschillende manier omgaan met de vergoeding van incontinentiemateriaal.
- Budgetverzekeringen met een lage premie hebben vaak een beperkter aanbod van leveranciers.
- Natuurverzekeringen met een bredere keuze aan gecontracteerde leveranciers.
- Restitutieverzekeringen die de meeste vrijheid bieden aan keuze van de zorgleverancier.
Om voor vergoeding in aanmerking te komen, is er een verwijzing nodig van een huisarts of een andere gekwalificeerde doorverwijzer en de incontinentie moet langdurig zijn. Wanneer je te maken hebt met een tijdelijke incontinentie door bijvoorbeeld zwangerschap dan komt deze niet in aanmerking voor vergoeding. Kinderen onder de 5 jaar met een niet-natuurlijke vorm van incontinentie komen in aanmerking voor vergoeding van incontinentiemateriaal. Voor kinderen boven de 5 gelden dezelfde regels als voor volwassenen om in aanmerking te komen voor vergoeding.
De kosten voor incontinentie die gemaakt worden bij een gecontracteerde zorgverlener worden volledig vergoed. Wanneer je je incontinentieproducten wilt aanschaffen bij een niet gecontracteerde leverancier kan het zijn dat de kosten niet volledig vergoed worden. Het is daarom raadzaam om vooraf een akkoordverklaring aan te vragen bij je zorgverzekeraar voor het gebruik van niet-gecontracteerde leveranciers.