Doorgaan naar inhoud

Afvoerende en Absorberende incontinentie

Wat is Afvoerende Incontinentie?

Afvoerende incontinentie, ook wel bekend als overloopincontinentie, is een vorm van urine-incontinentie waarbij de blaas niet volledig kan worden geleegd, wat resulteert in een constante of regelmatige druppel van urine. Dit kan gebeuren wanneer de blaas overvol raakt en de druk in de blaas groter wordt dan de druk van de urethra, waardoor urine ongecontroleerd naar buiten lekt.

Wat is Absorberende Incontinentie?

Absorberende incontinentie verwijst naar het gebruik van absorberende producten en materialen om urine- en fecale incontinentie te beheren. Deze aanpak wordt vaak toegepast wanneer andere behandelingsopties niet haalbaar zijn of als een aanvullende maatregel om lekkage en ongemak te minimaliseren. Absorberende incontinentieproducten bieden een praktische oplossing voor mensen die moeite hebben met het controleren van hun blaas of darmen.

Gebruik en Onderhoud bij Absorberende incontinentie

Het juiste gebruik en onderhoud van absorberende incontinentieproducten zijn essentieel voor het waarborgen van hun effectiviteit en het behoud van de huidgezondheid:

 • Regelmatig Verschonen: Vervang absorberende producten regelmatig om de huid droog en gezond te houden. Lees hier welke materialen bij jou passen.
 • Juiste Pasvorm: Zorg ervoor dat het product goed past om lekken te voorkomen en maximaal comfort te bieden.
 • Huidverzorging: Gebruik huidvriendelijke reinigingsmiddelen en barrièremiddelen om de huid te beschermen tegen irritatie en beschadiging. Bekijk onze Huidverzorgingsproducten.

Oorzaken van Afvoerende Incontinentie

Afvoerende incontinentie kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Obstructie van de Urethra: Dit kan optreden door een vergrote prostaat bij mannen, vernauwingen van de urethra of tumoren die de urethra blokkeren.
 • Zenuwschade: Ziekten zoals diabetes, multiple sclerose of ruggenmergletsel kunnen de zenuwen beschadigen die de blaasfunctie reguleren.
 • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals diuretica, antihistaminica en antidepressiva, kunnen de blaasfunctie beïnvloeden.
 • Spierzwakte: De spieren van de blaaswand kunnen verzwakt zijn, wat kan voorkomen bij oudere volwassenen of als gevolg van bepaalde medische aandoeningen.

Symptomen van Afvoerende Incontinentie

Mensen met afvoerende incontinentie kunnen de volgende symptomen ervaren:

 • Voortdurend of frequent druppelen van urine.
 • Moeite met het volledig legen van de blaas.
 • Een zwakke urinestraal of een stroom die vaak stopt en start.
 • Frequent urineren in kleine hoeveelheden.
 • Een gevoel van een volle blaas, zelfs na het urineren.

Behandelingsopties

De behandeling van afvoerende incontinentie hangt af van de onderliggende oorzaak en kan bestaan uit:

 • Medicatie: Medicijnen om de prostaat te verkleinen bij mannen of om de blaas te helpen beter samen te trekken.
 • Catheterisatie: Het gebruik van een katheter om de blaas regelmatig te legen.
 • Chirurgie: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om obstructies te verwijderen of structurele problemen te corrigeren.
 • Levensstijlveranderingen: Aanpassingen in dieet, vochtinname en het tijdschema van toiletbezoeken kunnen helpen om symptomen te beheersen.

Leven met Afvoerende Incontinentie en Absorberende Incontinentie

Hoewel incontinentie een uitdagende aandoening kan zijn, kunnen absorberende en afvoerende producten helpen om toch een actieve en fijne levensstijl te behouden. Het omgaan met afvoerende incontinentie kan een uitdaging zijn, maar met de juiste behandeling en ondersteuning kunnen mensen een kwalitatief goed leven leiden. Het is belangrijk om open te zijn over symptomen en zorg te zoeken bij een gekwalificeerde zorgverlener om de best mogelijke zorg en behandeling te krijgen.

Met de juiste producten en goede hygiënepraktijken te volgen, kunnen mensen met incontinentie hun onafhankelijkheid behouden en een betere kwaliteit van leven ervaren. Met de voortdurende vooruitgang in incontinentieproducten en -technologieën blijft de ondersteuning voor mensen met incontinentie verbeteren, waardoor ze met meer vertrouwen en gemak hun dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren.

Door bewustwording en begrip te vergroten, kunnen we het stigma rond incontinentie verminderen en degenen die incontinent zijn ondersteunen bij het vinden van effectieve oplossingen en levensverbeterende maatregelen.